Plezier op de werkvloer en in de maatschappij
We vinden het belangrijk een goede werkgever te zijn. Dit doen we door een betekenisvolle, veilige en open werkcultuur te creëren, waar onze 2.500 collega’s met plezier werken. We vinden het belangrijk dat onze producten, ‘van teler tot tafel’, met passie en plezier worden gemaakt en beleefd.
Happy People
We hechten veel waarde aan de samenwerking met onze klanten en willen een waardevolle partner voor hen zijn. Consumenten willen we met joy aan tafel laten zitten en hen laten genieten van onze aardappelspecialiteiten.
Onze voedingsmiddelen en -ingrediënten passen grotendeels in een duurzaam, plantaardig voedingspatroon. We hebben een innovatieve mentaliteit, dus als we kansen zien, pakken we deze direct op. Zo werken we aan een meer plantaardige wereld samen met onze klanten en consumenten.
We verbinden wereldwijd mensen, culturen en smaken door het brengen van joy aan tafels.
Onze doelen
Betekenisvol en veilig werk
Betrokken voelen
een werkomgeving waar medewerkers zich betrokken voelen: nulmeting voor medewerkersbetrokkenheid
Betekenisvol en veilig werk
≥ 30%
voorkomen van incidenten: ≥ 30% jaarlijkse reductie van verzuimongevallen
Happy People aan tafel
3 mld.
wereldwijd verbinden van mensen aan 3 miljard tafels (2025)
Happy People aan tafel
Plantaardige alternatieven
in elke productgroep (2025)
Happy People aan tafel
≥7
klantwaardering ≥7 (2025)
Happy People aan tafel
Goud
Ecovadis ≥ goud score (jaarlijks)
“Elke collega verdient een fijne en veilige werkomgeving waar we op elkaar kunnen vertrouwen, samen groeien en joy beleven. Dit is de basis van alles wat we doen.”
Wendy Haitsma - Chief Human Resources Officer Aviko
Borging
Met de support van onze HR en Safety collega’s zijn we samen verantwoordelijk voor een inspirerende, betekenisvolle en veilige werkomgeving waarin we op elkaar kunnen vertrouwen, groeien en genieten. Samen met onze innovatie-experts en commerciële collega’s ontwikkelen we plantaardige alternatieven voor al onze producten en dragen we zorg voor het verbinden met onze klanten.
Betekenisvol en veilig werk
Onze producten zouden nooit op tafel komen zonder onze 2.500 collega’s. We streven ernaar om deze groeiende community te versterken door een inspirerende, betekenisvolle, veilige werkomgeving te faciliteren en door onze mensen, organisatie en cultuur continu verder te ontwikkelen. We willen onze mensen hun hele loopbaan lang productief en gezond houden door te stimuleren en ontwikkelen. We zijn er trots op dat onze mensen gemiddeld 13 jaar in dienst zijn bij Aviko. We zetten verschillende middelen in om een omgeving te creëren waarin iedereen zich thuis voelt en kan blijven groeien: onder andere een cultuurprogramma, een beleid rondom vitaliteit en duurzame inzetbaarheid, focus op diversiteit en inclusiviteit en continu aandacht geven aan het borgen van mensenrechten en een veilige werkomgeving. Binnenkort zullen we bedrijf breed een nulmeting uitvoeren om de medewerkersbetrokkenheid in kaart te brengen. Op basis daarvan kunnen we een concreet doel stellen voor 2025 en beter bepalen hoe we de betrokkenheid de komende jaren verder kunnen verbeteren.
We zetten verschillende middelen in om een omgeving te creëren waarin iedereen zich thuis voelt en kan blijven groeien: onder andere een cultuurprogramma, een beleid rondom vitaliteit en duurzame inzetbaarheid, focus op diversiteit en inclusiviteit en continu aandacht geven aan het borgen van mensenrechten en een veilige werkomgeving.
Verhalen uit de praktijk
Granules & Flakes
Chilled & Frozen
Veiligheid van ons personeel
Aviko wil dat iedereen een veilige en gezonde werkplek heeft. Voor ons begint dat bij mentale veiligheid. Een open cultuur waarin je mag, durft en kunt zeggen wat je wilt. Daarbij hoort ook het melden van onveilige situaties die we dan gezamenlijk oplossen. Dat gebeurt onder andere in de veiligheidsplatformen (geïntegreerde veiligheidsteams) op onze locaties met deelnemers vanuit de hele organisatie. We registreren onveilige situaties en (bijna-)ongevallen om van te leren en gericht te verbeteren...
Granules & Flakes
Het versterken van onze cultuur
Het cultuurprogramma binnen Aviko Rixona is een mooi voorbeeld van onze HR-strategie ‘Strengthen the growing family by stimulating a great working environment and continuous development of our people, organisation and culture’. Dit is een meerjarig programma dat bestaat uit verschillende initiatieven rondom samenwerking, leiderschap en bedrijfswaarden. Alle Rixona-collega’s zijn hierbij betrokken. Het doel is om het werknemersplezier te vergroten en onze mensen verder te ontwikkelen. Er zijn verschillende...
Chilled & Frozen
Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit
Binnen Aviko vinden we duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van onze collega’s belangrijk en daarom investeren we hierin. We zien dat onze collega’s gemiddeld 13 jaar in dienst zijn bij Aviko, daar zijn we trots op. Voor medewerkers met fysiek zwaar werk is het bijvoorbeeld een uitdaging dit vol te houden tot de pensioengerechtigde leeftijd. Aan de hand van een preventief medisch onderzoek is gekeken hoe vitaal onze collega’s zijn en hoe dit verbeterd kan worden...
Diversiteit en inclusiviteit bevorderen
Aviko vindt diversiteit en inclusiviteit belangrijk. Zo verbinden we bijvoorbeeld klanten, buurtbewoners, consumenten, ketenpartners en telers, maar stimuleren we ook diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. We maken geen onderscheid in geslacht, culturele of religieuze achtergrond, competenties, leeftijd en fysieke mogelijkheden. Zo zet Aviko binnenkort een aantal medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in op de locatie in Steenderen...
Mensenrechtenbeleid borgen
Bij Aviko geven we om mensen. We vinden dat alle mensen gelijk en met respect moeten worden behandeld. Niet alleen op onze eigen (productie)locaties, maar ook in onze toeleveringsketens en in de gemeenschappen waarin we actief zijn. De term mensenrechten zegt het al: het zijn de fundamentele vrijheden en bescherming waar alle mensen recht op hebben, simpelweg omdat ze mens zijn. Afgelopen jaar hebben we dan ook ons beleid rondom mensenrechten verder geformaliseerd en dit wordt in 2022 verder geïmplementeerd.
Joy aan tafel
Met onze producten willen we joy aan tafel brengen. Dit doen we door samen met onze klanten goede ingrediënten en producten op de markt te brengen. We focussen op het lanceren van innovatieve plantaardige producten en het samenbrengen en verbinden van mensen, culturen en smaken. Want samen smaakt het toch het best.
Verhalen uit de praktijk
Plantaardige alternatieven
Wereldwijd is er sprake van toegenomen aandacht voor voeding en gezondheid. Hierdoor neemt het aantal bewuste consumenten toe, en verandert koopgedrag naar steeds duurzamere en meer plantaardige voeding. Het merendeel van onze producten is plantaardig: de aardappel staat immers centraal. De aardappel is ook goed in te zetten voor plantaardige alternatieven. Ons doel is om klanten altijd een plantaardig alternatief te kunnen bieden...
Mensen verbinden aan tafel
In 2021 hebben we joy gebracht aan 2,5 miljard tafels door mensen, culturen en smaken te verbinden. Voor 2025 is ons doel om joy te brengen aan 3 miljard tafels. We vinden het belangrijk dat iedereen waar dan ook kan genieten aan tafel. Door verbinding groeit begrip, vertrouwen en tolerantie. Aviko wil daarom actief deze verbinding, diversiteit en inclusiviteit aan tafel stimuleren. Samen met onze medewerkers geven we op verschillende manieren invulling aan dit streven...
Veiligheid van ons personeel
Aviko wil dat iedereen een veilige en gezonde werkplek heeft. Voor ons begint dat bij mentale veiligheid. Een open cultuur waarin je mag, durft en kunt zeggen wat je wilt. Daarbij hoort ook het melden van onveilige situaties die we dan gezamenlijk oplossen. Dat gebeurt onder andere in de veiligheidsplatformen (geïntegreerde veiligheidsteams) op onze locaties met deelnemers vanuit de hele organisatie. We registreren onveilige situaties en (bijna-)ongevallen om van te leren en gericht te verbeteren. Dat doen we door het evalueren op de werkvloer en in lokale managementteams.
In Steenderen (Nederland) startten we enkele jaren geleden als eerste met de zogenoemde Safety Room. In de Safety Room voeren we de dialoog over veilig werken bij Aviko met medewerkers en partners die met ons werken. Zo laten we zien hoe veiligheid bij ons is georganiseerd en tegelijkertijd stimuleren we verbetervoorstellen om ons bedrijf telkens weer veiliger te maken. Ook blijven we campagnes voeren, want veiligheid komt altijd op de eerste plaats. We willen onze collega’s continue bewust maken van de eventuele risico’s die zich kunnen voordoen. We willen te allen tijden voorkomen dat collega’s zich aan mogelijke risico’s bloot stellen die in incidenten kunnen resulteren. Komend jaar richt Aviko’s interne veiligheidscampagne zich op deze zogenaamde ‘Line of fire.’
“Door elkaar aan te spreken en het gesprek aan te gaan kunnen we leren van elkaar. Op basis daarvan zetten we gezamenlijk de juiste stappen om Aviko continu te verbeteren.”
Derk-Jan Haverkamp - Corporate SHE Manager Aviko
De afgelopen jaren is de aandacht voor veiligheid gegroeid. Hierdoor zijn we in staat om niet alleen herhaling van incidenten te voorkomen, maar ook beter te anticiperen op een veilige werkomgeving. De afgelopen twee jaar zijn we in staat geweest het aantal verzuimongevallen te laten dalen, in totaal met ruim 30% naar 33 verzuimongevallen in 2021. Uiteindelijk is het doel een jaarlijkse reductie van minimaal 30% te behalen.
Bij Chilled & Frozen zien we dat de verzuimongevallen dalen ondanks dat er nieuwe fabrieken zijn bijgekomen. Deze daling is mede te danken aan het uitrollen van een gestandaardiseerde aanpak in registratie en risicomanagement. Bij de bouw van onze nieuwe fabriek in Poperinge (België) is een knappe prestatie geleverd. Door heldere regels en duidelijke verwachtingen is er samen met onze partners een dynamiek ontstaan waarmee ernstige incidenten zijn voorkomen. In de fabriek in Cuijk (Nederland) zijn we al twee jaar ongevallenvrij. Ook zijn de granulaat- en vlokkenfabrieken in Warffum en Venray nu bijna een jaar vrij van ongevallen. Bij Aviko Rixona zien we echter dat de verzuimongevallen zijn toegenomen in 2021 van 4 naar 9. Dit is gerelateerd aan de overname van de fabriek in Stavenhagen (Duitsland) waar helaas 5 verzuimongevallen plaatsvonden. Dit heeft een flinke impact op het totaal.
Granules & Flakes
Het versterken van onze cultuur
Het cultuurprogramma binnen Aviko Rixona is een mooi voorbeeld van onze HR-strategie ‘Strengthen the growing family by stimulating a great working environment and continuous development of our people, organisation and culture’. Dit is een meerjarig programma dat bestaat uit verschillende initiatieven rondom samenwerking, leiderschap en bedrijfswaarden. Alle Rixona-collega’s zijn hierbij betrokken. Het doel is om het werknemersplezier te vergroten en onze mensen verder te ontwikkelen. Er zijn verschillende sessies geweest onder begeleiding van coaches over bijvoorbeeld DISC, een methode die een analyse geeft van iemands persoonlijke communicatie- en gedragsvoorkeur. Zo krijgen onze medewerkers meer inzicht in hun eigen manier van werken, maar ook in die van collega’s. We zien dat dit de samenwerking versterkt. Ook hebben we voor leidinggevenden een programma ontwikkeld om in hun teams actief cultuur beter op de agenda te zetten om ook op lange termijn te zorgen voor borging van dit doel.
Chilled & Frozen
Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit
Binnen Aviko vinden we duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van onze collega’s belangrijk en daarom investeren we hierin. We zien dat onze collega’s gemiddeld 13 jaar in dienst zijn bij Aviko, daar zijn we trots op. Voor medewerkers met fysiek zwaar werk is het bijvoorbeeld een uitdaging dit vol te houden tot de pensioengerechtigde leeftijd. Aan de hand van een preventief medisch onderzoek is gekeken hoe vitaal onze collega’s zijn en hoe dit verbeterd kan worden. Zij volgen workshops over de thema’s die aandacht behoeven. Daarnaast krijgen zij individuele coaching om hen te begeleiden in gedragsverandering, bijvoorbeeld op het gebied van bewegen, voeding, slapen en/of werkplezier. Bovendien kijken we voortdurend of we met concrete aanpassingen het werk kunnen verlichten. In onze fabrieken in Lomm en Cuijk zijn we gestart met deze pilot. Op basis van de resultaten wordt eind van het jaar bekeken hoe we dit verder kunnen opschalen naar de andere locaties.
Diversiteit en inclusiviteit bevorderen
Aviko vindt diversiteit en inclusiviteit belangrijk. Zo verbinden we bijvoorbeeld klanten, buurtbewoners, consumenten, ketenpartners en telers, maar stimuleren we ook diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. We maken geen onderscheid in geslacht, culturele of religieuze achtergrond, competenties, leeftijd en fysieke mogelijkheden.
Binnen Aviko vinden we het belangrijk dat iedereen kan starten met een mooie basis van kennis, trots en vertrouwen in zijn of haar nieuwe functie - ongeacht culturele achtergrond of beoogde werklocatie. Binnen Aviko maken we daarom gebruik van een ‘onboarding’-app. Met deze praktische app willen we nieuwe collega’s op een leuke en inspirerende manier een warm welkom geven. De app bevat veel algemene, interessante en nuttige informatie voor nieuwe collega’s en is momenteel beschikbaar in het Frans, Nederlands, Duits en Engels. Zo voelen alle nieuwe collega’s zich vanaf hun allereerste dag thuis bij Aviko.
Plantaardige alternatieven
Wereldwijd is er sprake van toegenomen aandacht voor voeding en gezondheid. Hierdoor neemt het aantal bewuste consumenten toe, en verandert koopgedrag naar steeds duurzamere en meer plantaardige voeding. Het merendeel van onze producten is plantaardig: de aardappel staat immers centraal. De aardappel is ook goed in te zetten voor plantaardige alternatieven. Ons doel is om klanten altijd een plantaardig alternatief te kunnen bieden, op zijn minst in 2025 maar het liefst eerder. In sommige van onze producten zit bijvoorbeeld ei, kaas en/of room verwerkt. 80% van onze productgroepen heeft al een plantaardig alternatief. Verreweg het merendeel (87%) van het totale productvolume is nu plantaardig en dit breiden we verder uit.
80% van onze productgroepen heeft al een plantaardig alternatief. Verreweg het merendeel (87%) van het totale productvolume is nu plantaardig en dit breiden we verder uit.
Aviko Rixona heeft met de ontwikkeling van Potato Cheezz hierop ingespeeld. Potato Cheezz is samen ontwikkeld met Cosun en ziet er uit als kaas, smaakt naar kaas, maar is gemaakt van aardappel en heeft tal van positieve eigenschappen. Het product is zoutvrij, vetvrij, lactosevrij, bevat geen cholesterol en juist meer vezels en is 100% veganistisch. Zo vormen we de aardappel om tot een kosteneffectief, plantaardig en duurzamer kaasalternatief voor de pizza-industrie, als snack of als vleesvervanger. Potato Cheezz heeft een significant lagere CO2 voetafdruk (nog geen 20% van gewone kaas) én is gezonder dan reguliere kaas.
Samen met onze strategische partner in Spanje, Eurofrits, ontwikkelden we een assortiment plantaardige, gezondere snacks met plantaardige eiwitten en vezels als alternatief voor dierlijke eiwitten. De producten zijn bekroond met de ‘International Superior Taste Award’ certificering, geproduceerd met 100% groene energie en verpakt in 100% ‘biobased’ materiaal. Zo maken we met onze voedselinnovaties de wereld beter.
Mensen verbinden aan tafel
In 2021 hebben we joy gebracht aan 2,5 miljard tafels door mensen, culturen en smaken te verbinden. Voor 2025 is ons doel om joy te brengen aan 3 miljard tafels.
We vinden het belangrijk dat iedereen waar dan ook kan genieten aan tafel. Door verbinding groeit begrip, vertrouwen en tolerantie. Aviko wil daarom actief deze verbinding, diversiteit en inclusiviteit aan tafel stimuleren. Samen met onze medewerkers geven we op verschillende manieren invulling aan dit streven.
Zo gaan we al enkele jaren op pad met de ‘Buurttafel’ om mensen met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. Inmiddels hebben we meer dan 160 keer een ‘Buurttafel’ georganiseerd. We zijn blij dat we zo kunnen bijdragen aan verbinding in de buurt, dat in de huidige tijd misschien wel belangrijker is dan ooit. Omdat het organiseren van de ‘Buurttafel’ door de coronamaatregelen tijdelijk niet meer mogelijk was, hebben we tijdens de coronacrisis meer dan 7.000 driegangenmenu's verstrekt aan zorgmedewerkers. Zo bemoedigden we de mensen die 24/7 klaarstaan voor patiënten.
Zo gaan we al enkele jaren op pad met de ‘Buurttafel’ om mensen met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. Inmiddels hebben we meer dan 160 keer een ‘Buurttafel’ georganiseerd.
Daarnaast hebben we midden in de lockdown een actie opgezet, de ‘klein geluk’ box. We hebben de oproep gedaan mensen te nomineren die we een hart onder de riem konden steken. Bijna 10.000 mensen kregen zo een box met allerlei lekkers, bezorgd door ons eigen personeel. Ook hebben we online kookworkshops georganiseerd, zodat mensen in tijden van isolatie toch nog gezamenlijk konden koken en eten. Verspreid over drie online workshops hebben we samen gekookt met bijna 40.000 mensen, verdeeld over vier landen.
Afgelopen jaar hebben we ook een ‘Oogstdag’ georganiseerd om telers en klanten aan elkaar te verbinden. Dit bleek een groot succes en daarom ontwikkelen we het concept dit jaar door in Nederland, om het vervolgens internationaal uit te rollen. Verder doneren we op reguliere basis onze producten aan voedselbanken. Ook hebben we geld en producten gedoneerd aan restaurants en organisaties die maaltijden en hulp bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne. Daarnaast zetten onze collega’s uit Centraal Oost-Europa, maar ook uit de andere landen, zich in door persoonlijk hulp te bieden, zoals het verlenen van onderdak.