Interview

Toekomstbestendige teelt

Gert Sikken

Director Agro Development Cosun

&

Sita Posthumus

Sustainability Officer Agro Aviko

Wat is je rol bij Aviko en hoe draag je bij aan onze duurzaamheidsstrategie? 


Gert: Ik ben Director Agro Development bij Cosun. Samen met alle Cosun businessgroepen werken we aan een toekomstbestendige agroketen en verduurzaming van de teelt bij Aviko (aardappels), Cosun Beet Company (suikerbieten) en Sensus (chicorei). Het belang van duurzaamheid bij Agro vertaalt zich zelfs naar nieuwe functies, zo breiden we onze teams uit met toegewijde duurzaamheidsprofessionals binnen Agro.


Sita: Ik werk als Sustainability Officer Agro bij Aviko. Duurzaamheid is mijn dagelijks werk. Elke dag staat in het teken van ‘future-proof farming’ en de verbinding met onze telers.


Kun je uitleggen wat ‘future-proof farming’ inhoudt, Sita?


Sita: We willen de grondstofvoorziening via de teelt kunnen waarborgen – nu en in de toekomst. Samen met onze telers werken we aan een toekomstbestendige aardappelteelt: rendabel én duurzaam. Hiervoor kijken we onder meer naar bodem, gewasbescherming, CO2, de omgang met water, biodiversiteit en de beste aardappelrassen. Om onze telers ‘future-proof’ te maken, faciliteren we onder andere kennisdeling op deze onderwerpen. Zo hebben we bijvoorbeeld op 16 maart 2023 onze eerste inspiratieboerderij geopend, en er komen er nog meer! Op de inspiratieboerderijen delen telers hun kennis over nieuwe en duurzame technieken met andere telers. De dialoog tussen telers is erg waardevol. Om dit te bevorderen, werken we nauw samen met Cosun in het programma ‘Groeikracht’.


“De dialoog tussen telers is erg waardevol. Om dit te bevorderen, werken we nauw samen met Cosun in het programma ‘Groeikracht’.”


Sita PosthumusSustainability Officer Agro, Aviko

Vertel, wat is ‘Groeikracht’ precies, Gert?


Gert: ‘Groeikracht’ is een netwerk van en voor onze telers. Onze telers willen toekomstbestendig en duurzaam telen. ‘Groeikracht’ biedt hen een platform om de kennis hierover met elkaar te delen. Denk bijvoorbeeld aan bodembeheer en waterkwaliteit, plantgezondheid, klimaat en energie. Op dit moment is ‘Groeikracht’ gericht op Nederlandse telers. Voor de toekomst willen we het programma ook uitbreiden naar andere landen. ‘Groeikracht’ zoekt persoonlijk de verbinding met telers en biedt tevens een digitaal platform met een eigen website aan.


Kunnen jullie nog wat meer vertellen over duurzaamheid in de teelt? 


Gert: Het is heel divers en gaat dus over verschillende thema’s. Zo is Aviko bij meerdere projecten betrokken om de impact van de teelt in kaart te brengen. Vanuit deze inzichten kunnen we gaan verbeteren. Er is bijvoorbeeld een lopend onderzoek naar nitraatuitspoeling naar het grondwater. Daarnaast gaan we ook onze CO2-uitstoot in de teelt in kaart brengen. Dit onderzoek gaan we ook een invulling geven door bij een aantal representatief gekozen telers verder onderzoek te doen. Als laatste voorbeeld wil ik graag het project Natuurakker noemen. Dit is een onderzoek naar de betekenis van strokenteelt. Bij de strokenteelt worden verschillende gewassen in stroken naast elkaar geteeld. Dit zorgt voor meer diversiteit op de akker.


Waar werken jullie naartoe met deze initiatieven?


Gert: Er zijn drie hoofddoelen om de teelt duurzamer te maken. Ten eerste werken we aan een betere grondwaterkwaliteit. Met passende bemestingstrategieën wordt er voorkomen dat er te veel nitraat uitgespoeld wordt. Ten tweede zetten we ons in voor het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ten derde werken we aan het verminderen van CO2-emissies.


Sita: Daarnaast hebben we een aantal concrete doelen die gericht zijn op het faciliteren van onze telers. Zo beogen we dat in 2030 de helft van onze telers zeer actief betrokken is bij de ontwikkeling van een toekomstbestendige teelt, kijken we uit naar het openen van meerdere inspiratieboerderijen en streven we na dat in 2030 100 % van de aardappelen voldoet aan ‘FSA Gold’, een internationale standaard voor duurzame landbouw.


Welke uitdagingen ervaar je in je dagelijks werk? Hoe los je deze op?


Sita: Er zijn grote uitdagingen in de landbouw. Denk aan de stikstofcrisis en aan de snel veranderende wet- en regelgeving. Daarnaast heeft de oorlog in Oekraïne een enorme impact gehad en hebben we te maken met klimaatverandering. Dit zijn allemaal grote uitdagingen voor onze telers en voor ons.


Gert: Deze nieuwe situaties vragen om innovatieve oplossingen. Om bijvoorbeeld ondanks de toenemende droogte voor een goede oogst te zorgen, is het mogelijk om gewassen gerichter op basis van sensoren te beregenen, wellicht ook meer met elektrisch aangedreven pompen dan met fossiele brandstof. Zodoende kan het water nauwkeuriger verdeeld worden. Zo wordt er ook water bespaard.


Wat verwacht je voor de toekomst op jouw vakgebied? Welke ambities heb je op het gebied van duurzaamheid?


Sita: We zitten in een transitie naar duurzame landbouw. Een mooie ontwikkeling! Het is onze ambitie om de teelt toekomstbestendig te maken en onze telers hierin mee te nemen. Met ‘Groeikracht’ zorgen we voor de nodige kennisdeling. Telers die koplopers zijn op het gebied van duurzaamheid, kunnen anderen motiveren en inspireren.

“Het is onze ambitie om de teelt toekomst­bestendig te maken en onze telers hierin mee te nemen. Met ‘Groeikracht’ zorgen we voor de nodige kennisdeling. Telers die koplopers zijn op het gebied van duurzaamheid, kunnen anderen motiveren en inspireren.”


Sita Posthumus - Sustainability Officer Agro, Aviko