Interview

Slim gebruik van water en energie

Jeroen Zwietering

Process Engineer Energy Aviko Rixona

Wat is je rol bij Aviko Rixona en hoe draag je bij aan onze duurzaamheidsstrategie?


Hoe kunnen we onze fabrieken duurzamer maken? Dat is de vraag waar ik mij als Process Engineer Energy dagelijks mee bezig houd. Het gaat om de technische kant van duurzaamheid. Zo dragen we zorg voor het verminderen van water- en energieverbruik en minder scope 1 en 2 emissies (CO2 uitstoot). Bijnscope 1 kun je denken aan de emissies van de installaties in onze fabrieken, bij scope 2 aan de emissies van de energie die we inkopen. Dit doen we voor de drie fabrieken van Aviko Rixona in Nederland in Venray en Warffum en in Duitsland in Stavenhagen.


Is duurzaamheid de afgelopen jaren belangrijker geworden? 


Het belang van duurzaamheid is de laatste jaren zeker gegroeid. In mijn rol, is mijn werk altijd al gericht geweest op duurzaamheid. Het uitgangspunt is namelijk efficiency: we willen zo min mogelijk energiebronnen gebruiken in het productieproces. We worden elk jaar efficiënter per ton eindproduct. Dat is voordelig voor onze stakeholders en het maakt onze fabrieken ook duurzamer.


“We willen zo min mogelijk energiebronnen gebruiken in het productieproces. We worden elk jaar efficiënter per ton eindproduct. Dat is voordelig voor onze stakeholders en het maakt onze fabrieken ook duurzamer.”


Jeroen Zwietering - Process Engineer Energy Aviko Rixona

Hoe maak je de Aviko Rixona fabrieken duurzamer?


Kijk bijvoorbeeld naar het gebruik van water in onze fabrieken. We willen onze capaciteit uitbreiden, maar we willen hiervoor niet meer water gebruiken. Daarom zoeken we innovatieve oplossingen om het waterverbruik per ton eindproduct omlaag te brengen. Dat kan door het hergebruiken van water en door nog zuiniger met water om te gaan, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van onze fabrieken. Ook onze verpakkingen worden steeds duurzamer. Ons doel is om alle verpakkingen 100% recyclebaar te maken. Daarnaast hebben we in 2022 een warmtepomp in Warffum opgeleverd.


Kun je meer vertellen over de warmtepomp in Warffum?


Bij Aviko Rixona in Warffum hebben we sinds 2022 een warmtepomp in gebruik. De aardappelen in de fabriek worden voorgekookt, waarvoor warmte nodig is. Anderzijds hebben we koude nodig voor het koelproces. Dankzij de warmtepomp maken we beide processen duurzamer. We hebben geen aardgas meer nodig voor het voorkoken en we kunnen een groot deel van het water uit de koelmachine hergebruiken.


Hoe kwam het idee voor de warmtepomp tot stand?


Om de reductie-doelstelling 2030 te behalen, heb ik samen met mijn collega’s goed naar onze productieprocessen gekeken. Wat zijn de energie- en massastromen? Bij welk proces is warmte of koude nodig? Welke technieken kunnen we het beste toepassen om aan deze vraag te voldoen? We zagen een kans voor de fabriek in Warffum en hebben de passende technologie gevonden: de warmtepomp.


Heb je nog meer voorbeelden van het combineren van processen?


Bij Aviko Rixona in Venray hebben we de vlokkencapaciteit uitgebreid. Er is onder andere een nieuwe aardappelontvangst en schillijn gebouwd. De aardappelen worden met minder schilverlies geschild, door gebruik te maken van hoge-druk-schillers. Door het aflaten van de druk schiet het velletje van de aardappelen. De aflaatstoom die we voorheen naar buiten leidden, wordt nu gebruikt voor de voorkokers van het granulaat-proces. Zo hebben we minder aardappelverlies en besparen we op aardgas. Via de energie-platforms van Aviko en Cosun delen we de kennis graag met ingenieurs in andere fabrieken. Zo worden we samen duurzamer.


Wat zijn de uitdagingen in je dagelijks werk?


Er zijn heel ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen vanuit de Europese Unie, maar ook vanuit ons moederbedrijf Cosun. Hier zijn we blij mee! We werken aan uitdagende en complexe projecten, die meestal 2 tot 3 jaar duren. Hier komen veel uitdagingen bij kijken: denk aan veranderende wetgeving, het aanvragen van subsidies en de passende infrastructuur voor onze projecten. Ook vinden we het belangrijk om goed te schakelen binnen Aviko en Cosun en om alle betrokken collega’s mee te nemen in het proces. We zien veel mogelijkheden om verder te verduurzamen, in samenwerking met gekwalificeerde technici.


Wat verwacht je voor de toekomst?


Samenwerking is de sleutel tot succes in het vinden van duurzame oplossingen. Het delen van kennis tussen ingenieurs van de diverse locaties blijft dan ook een succesfactor. Persoonlijk heb ik de wens dat we breder naar duurzaamheid gaan kijken en dat we nog meer circulair gaan werken.